Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny to specjalista zajmujący się planowaniem i dostosowywaniem żywienia do stanu zdrowia pacjenta. Jego rolą jest także profilaktyka chorób dietozależnych. Do dietetyka klinicznego można udać się w dowolnym momencie, nawet jeśli nie mamy stwierdzonej żadnej choroby – kompetencje dietetyka klinicznego pozwolą na stworzenie diety dopasowanej do preferencji żywieniowych i ewentualnych celów sylwetkowych.
W szczególności warto zgłosić się do dietetyka, jeśli zmagasz się z jakimś problemem zdrowotnym, np.:
Jak pomaga psychodietetyk
Psychodietetyk w swojej pracy wykorzystuje wiedzę z psychologii, dietetyki i medycyny, aby pomóc pacjentom, którzy mają problemy z zakresu żywienia oraz ze zmianą nawyków żywieniowych. Psychodietetyk w sposób całościowy ocenia przyczyny zaburzeń odżywiania, jak również chorób wynikających z niewłaściwego odżywiania. Stara się znaleźć przyczynę i zmieniać nastawienie pacjenta, a dopiero w dalszej kolejności zajmuje się odpowiednim stylem odżywiania. Psychodietetyk pomaga ustalić cel, a jednocześnie pokazuje, jak znaleźć motywację do tego, by osiągnąć wymarzoną sylwetkę i sprawić, by nowy sposób odżywiania stał się trwałym nawykiem, a nie tylko krótkotrwałą dietą.
Kiedy warto zgłosić się do psychodietetyka?
1. Masz nadwagę lub otyłość i mimo znajomości zasad zdrowego żywienia nie potrafisz sobie z nią poradzić.
2. Masz za sobą wiele nieudanych prób odchudzania. Stosowałeś już wiele różnych diet i efekt końcowy jest zawsze taki sam.
3. Czujesz, że nie masz kontroli nad tym ile jesz.
4. Borykasz się z zaburzeniami odżywiania i potrzebujesz informacji na temat dostępnych możliwości leczenia i wsparcia.
5. Chcesz pracować nad zmianą nawyków żywieniowych. Jednak nie do końca masz pomysł od czego zacząć.
Psychodietetyk/dietetyk kliniczny nie może wypisywać leków, prowadzić farmakoterapii. Może ewentualnie zasugerować jakie badania należy wykonać i dobrać odpowiednią suplementację.